Molen van Thimougies

image

image

Le Moulin de Thimougies is een windmolen gelegen op de top van het dorp Thimougies, België. Het ligt op 6 kilometer van onze gîte, bereikbaar in een uur te voet en in 15 minuten met de fiets.

Opgericht in 1215 door Lord ""Jean de Thimougies"". Het werd verwoest door een orkaan in 1606. Herbouwd, het werd opnieuw omvergeworpen door de storm in 1771. De molenaar richtte het recht en de molen behield zijn activiteit tot 1926. In 1943 werd de site geclassificeerd door de Royal Commission of Landmarks and Sites. In 2006 wijzigde de stichting Lefebvre haar statuten om de stichting Moulin de Thimougies van openbaar nut op te richten. Op donderdag 10 januari 2008 stortte onze molen opnieuw in. Daarna werd hij herbouwd en op vrijdag 1 april 2022 ingehuldigd.

Het is eigendom van de stichting van openbaar nut: ""Fondation du Moulin de Thimougies"", en maakt deel uit van het historisch en architectonisch erfgoed van de regio.

Een leuk filmpje om naar te kijken:

Deze windmolen onderscheidt zich door zijn imposante structuur, met een stenen zitting die het eenvoudig gelegde geheel aan de basis ondersteunt. Het wordt gekenmerkt door zijn kegelvormige dak en zijn houten vleugels, die werden gebruikt om de kracht van de wind op te vangen en de interne mechanismen van de molen te bedienen.

Binnen was de Moulin de Thimougies uitgerust met stenen molenstenen die werden gebruikt om graan te malen en meel te produceren. De wieken van de molen werden georiënteerd volgens de richting van de wind, waardoor het mogelijk werd om de productie van meel te maximaliseren. Het is nog steeds actief, aangedreven door de wind om graan te malen.

Tegenwoordig is het open voor bezoekers die de innerlijke werking van de molen op de drie niveaus kunnen ervaren, meer te weten kunnen komen over het graanmaalproces en vanaf de top van de toren kunnen genieten van een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Reserveer uw bezoek en neem gemalen meel mee ter plaatse door HIER te klikken.